RFSL - Föreläsning

På vår Socialkunskap häromdagen kom två människor från RFSL på besök (RFSL : riksförbundet för Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner).

RFSL slåss för HBT-personers rättigheter i samhället, alltså att människar ska inte skiljas från människor!
För det är just det som allt går ut på, att varför ska en annan människa ha lättare att ta sig fram i samhället än en annan pga sin sexuella läggning? Vi är fortfarande människor.

RFSL pratade om genomslag i historie, tex när människor längre inte fick fängelse för att vara homosexuell (1946 (tror jag)). Men efter 1946 så innebar att vara homosexuell att man vara sjuk, och om man är sjuk ska man få vård. Alltså var meningen att man skulle "bota" människor från deras sexuella läggning till den "normala" Hetero. 1979 afskaffades även detta och efter det har man kommit iallafall en liten bit på vägen.

Vad är det egentligen som säger att den heterosexuella läggningen är den rätta? Vad är det som gör att den största delen av människor är hetero? Har det att göra med att man föds sådan? Att man föds att bara kunna bli kär i det motsatta könet och att det är nåt fel om man tänker tvärtom? Jag tvivlar på detta, jag tror det är samhällsnormen som trycker människor åt ett håll, och de människor som faktiskt har en annan läggning, dom är otroligt starka som bryter denna norm!

Frågan som diskuteras i riksdagen idag gällande detta är om människor ska få gifta sig i kyrkan, VA? Får inte människor göra det eller vad? Nej tydligen inte då man skiljer på homopar och heteropar. Varför i helvete gör man det?

Kyrkan är till för alla, man kan tro på Gud även om man är kär i någon av det motsatta könet, man behöver inte ens tro på Gud för att få gifta sig heller, om man ser på alla gifta par som inte gör det.

Man ska inte göra skillnad på människa och människa, vi är på gång men mycket finns att göra... tex att alla människor ska få gifta sig, varför inte liksom?


Kommentarer
Postat av: Stormscale.org.mNs

En fråga som du bör tänka kring...

Om du har en grupp, förening, studiecirkel eller liknande. Bör inte ägaren och de som styr gruppen/föreningen få bestämma huruvida utomstående skall få aktivera och engagera sig i era aktiviteter. Bör inte kyrkan då som person få bestämma vilka de vill viga till sin tro och sin församling?Att påstå att kyrkan och allt vad det innebär är en rättighet är inget annat än nonsens.

2008-11-19 @ 06:48:55
Postat av: franssonsinner

Jo, men lagar bör finnas i Sverige att man inte kan bestämma hur som helst, att man inte kan kränka de mänskliga rättigheterna tex!



FÖr det gör dom, och det är det som är problemet

2008-11-19 @ 08:37:05
URL: http://sinre.blogg.se/
Postat av: Stormscale.org.mNs

Nej de bryter inte mot de männskliga rättigheterna. I artikel 16 står det att envar har rätt till giftermål och att envar har rätt att ingå äktenskap. Vilket vem som helst kan göra via vår "kära" stat. Det står ingenting om att envar är berättigad att bli vigd i den svenska kyrkan, pingströrelsen, av islam eller satanismen. Ser du skillnaden? Jag är självfallet för äktenskap för HBT men att en kyrka skall ha rätt att viga vem de vill tycker jag är tämligen självklart. Det är minst lika diskriminerande att en kyrka och religion blir tvingade att viga någon de inte vill viga. Vill man bli vigd av svenska kyrkan får man följa deras normer och regler annars har vi alltid en borgerlig vigsel som är om inte mer "korrekt".

2008-11-19 @ 09:06:57
Postat av: franssonsinner

Ursäkta, men hur kan du säga att man diskriminerar kyrkan om tvingar dom viga ett gaypar?

Enda anledningen till att dom inte vill göra det är för att dom är emot homosexuella.



I Usa kunde man förut (kanske även nu jag vet inte)vägra att servera människor om man ägde en resturang. Vilka gick detta ut över, dom svarta såklart!



Svenska kyrkan gör samma jävla fel, och även om man kan säga att dom inte får viga vem som helst, så ska dom enligt mig iallafall viga alla MÄNNISKOR i hela världen, och inte göra skillnad bara för att det är ett gaypar... det är bara ren diskriminering...

2008-11-19 @ 17:34:49
URL: http://sinre.blogg.se/
Postat av: Henrik

Intressant diskussion. Höll med ”Stormscale.org.mNs” i början men ”franssonsinners” kontring med jämförelsen med restauranger som vägrar servera vissa gäster pga etnicitet fick mig att tänka om.

Väldigt intressant.



Känns som att två rätt möter varandra i denna fråga.



Kyrkan måste väll få välja själva vilka de vill viga. Låter självklart. Men samtidigt, hur kan de få neka att viga ett par pga sexuallitet. Man kan inte neka någon pga etnicitet.

Vad är igentligen skillnaden?

Men sen igen, vilket homosexuellt par vill bli vigd av en homofobisk präst som gör det utav tvång?



2008-12-07 @ 17:06:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0