Friskolor - bra eller inte?

Här i Gävle har det under de senaste åren öppnats ett antal nya friskolor. Vad detta betyder för Gävle kan både vara positivt och negativt.  Att de kommunala skolorna drabbas negativt är självklart, när tex många av eleverna väljer en Friskola, men i längden kanske det kan vara positivt eftersom man tvingar de kommunala skolorna att höja standarden.

När jag pratar med kompisar och elever fårn både friskolor och kommunala skolor, så är det fler från friskolor som är nöjda. De flesta som gått i en kommunal skola har något eller flera saker att klaga på... Vad detta beror på kan diskuteras.

De flesta friskolor har någon form av inriktning och detta gör att elever med ett viss intresse och vissa ambitioner söker sig till denna skola. Då är det självklart att man också blir mer nöjd, eftersom man får göra det man tycker om under skoldagarna. De som gått på friskolor säger också till mig att lärarna standard är högre, att maten är bättre och den allmäna miljön är trevligare.

Hur ska de kommunala eleverna få behålla sina elever då? Jag gick själv på Nynässkolan som alldeles nyss fick stänga, det är självklart tragiskt då det drabbar många elever negativt. Nynässkolan förlorade elever till Prolympia och Engelska Skolan som finns här i Gävle. Skolor med inriktning på engelska och idrott. Det Nynässkolan faktiskt försökte göra var att konkurrera med dessa skolor och man gjorde vissa åtgärder för att "vinna" kvar elever. Men det var för sent.

Att friskolor öppnas tror jag är positivt, för standarden på kommunala skolor idag är inge vidare. Många dåliga lärare, dålig miljö på skolan med mycket bråk (säger inte att det är så på alla skolor då, men säger detta utifrån egna erfarenheter och vad jag hört från andra). De kommunala skolorna måste slåss för eleverna, och kanske kan standarden höjas i och med de nyöppnade friskolorna.

Problemet med friskolor är att privileget utbildning kan komma att bli en klassfråga, att de bästa utbildningarna kan bara uppnås om ens föräldrar har tillräckligt med pengar. För att förhindra detta måste de kommunala skolorna rycka upp sig, för elever kommer alltid välja skolor där man trivs bäst och tycker om mest.

Jag tycker verkligen inte staten ska ha ensamrätt på skolor, konkurrens är bra för utveckling, alltid.

Friskolor förändrar kommunala skolor till det bättre, det är ett måste för de kommunala skolorna, därför är friskolor bra, med vissa negativa inslag...


                           

RSS 2.0