Friskolor - bra eller inte?

Här i Gävle har det under de senaste åren öppnats ett antal nya friskolor. Vad detta betyder för Gävle kan både vara positivt och negativt.  Att de kommunala skolorna drabbas negativt är självklart, när tex många av eleverna väljer en Friskola, men i längden kanske det kan vara positivt eftersom man tvingar de kommunala skolorna att höja standarden.

När jag pratar med kompisar och elever fårn både friskolor och kommunala skolor, så är det fler från friskolor som är nöjda. De flesta som gått i en kommunal skola har något eller flera saker att klaga på... Vad detta beror på kan diskuteras.

De flesta friskolor har någon form av inriktning och detta gör att elever med ett viss intresse och vissa ambitioner söker sig till denna skola. Då är det självklart att man också blir mer nöjd, eftersom man får göra det man tycker om under skoldagarna. De som gått på friskolor säger också till mig att lärarna standard är högre, att maten är bättre och den allmäna miljön är trevligare.

Hur ska de kommunala eleverna få behålla sina elever då? Jag gick själv på Nynässkolan som alldeles nyss fick stänga, det är självklart tragiskt då det drabbar många elever negativt. Nynässkolan förlorade elever till Prolympia och Engelska Skolan som finns här i Gävle. Skolor med inriktning på engelska och idrott. Det Nynässkolan faktiskt försökte göra var att konkurrera med dessa skolor och man gjorde vissa åtgärder för att "vinna" kvar elever. Men det var för sent.

Att friskolor öppnas tror jag är positivt, för standarden på kommunala skolor idag är inge vidare. Många dåliga lärare, dålig miljö på skolan med mycket bråk (säger inte att det är så på alla skolor då, men säger detta utifrån egna erfarenheter och vad jag hört från andra). De kommunala skolorna måste slåss för eleverna, och kanske kan standarden höjas i och med de nyöppnade friskolorna.

Problemet med friskolor är att privileget utbildning kan komma att bli en klassfråga, att de bästa utbildningarna kan bara uppnås om ens föräldrar har tillräckligt med pengar. För att förhindra detta måste de kommunala skolorna rycka upp sig, för elever kommer alltid välja skolor där man trivs bäst och tycker om mest.

Jag tycker verkligen inte staten ska ha ensamrätt på skolor, konkurrens är bra för utveckling, alltid.

Friskolor förändrar kommunala skolor till det bättre, det är ett måste för de kommunala skolorna, därför är friskolor bra, med vissa negativa inslag...


                           

Kommentarer
Postat av: Bror

Håller med dig Viktor. Det finns både fördelar och nackdelar med friskolor. Ett ytterligare reslutat av den här konkurrensen som har uppstått bland skolor blir ju att man tvingar alla barn (och föräldrar) att i tidigare och tidigare åldrar göra avgörande val. Jag tyckte exvis att det var otroligt svårt att göra valet till gymnasiet. Då var jag ändå 16 år. I Sollentuna där jag bor idag börjar skolorna profilera sig på mässor och jippon redan inför årskurs fyra (hemskt). Det betyder att man redan som 8-9 åring ska välja var man ska förlägga sin utbildning. Då är man självklart inte kapabel till det, utan det blir föräldrarna som bestämmer. Och då är vi ju inne på klassfrågan igen. För vad blir resultatet, jo att välbeställda familjer placerar sina barn tillsammans på skolor med högt studieresultat och resten hamnar på skolor med lägre standard.

2008-12-02 @ 14:47:59
Postat av: Bror

Håller med dig Viktor. Det finns både fördelar och nackdelar med friskolor. Ett ytterligare reslutat av den här konkurrensen som har uppstått bland skolor blir ju att man tvingar alla barn (och föräldrar) att i tidigare och tidigare åldrar göra avgörande val. Jag tyckte exvis att det var otroligt svårt att göra valet till gymnasiet. Då var jag ändå 16 år. I Sollentuna där jag bor idag börjar skolorna profilera sig på mässor och jippon redan inför årskurs fyra (hemskt). Det betyder att man redan som 8-9 åring ska välja var man ska förlägga sin utbildning. Då är man självklart inte kapabel till det, utan det blir föräldrarna som bestämmer. Och då är vi ju inne på klassfrågan igen. För vad blir resultatet, jo att välbeställda familjer placerar sina barn tillsammans på skolor med högt studieresultat och resten hamnar på skolor med lägre standard.

2008-12-02 @ 14:49:47
Postat av: Anonym

Kan det inte vara så att många går på privatskolor på grund av att det är lättare att få bra betyg? Det som bland annat gör en skola bra i statistiken är betygen, vilket gör att lärarna på skolan kanske känner press att ge eleverna högre betyg i och med att skolan ska få fler elever och lärarna ska få ha kvar sina jobb. Om det går till på det viset så är det lätt att det blir en betygsinflation och betygen blir värdelösa, det är en anledning till att jag är emot friskolor.

2008-12-05 @ 11:57:37
Postat av: kerstin

Friskolor skapar segregeringar. Än så länge är den privata skolan gratis, så pengarna är ingen bidragande orsak att beskylla. Dessvärre är det en viss samhällsgrupp som söker sig till en skola med exempelvis engelsk inriktning. Visserligen kan alla söka, trots detta är det en viss grupp som drar sig hit. Elever som kommer från ett hem med högutbildade föräldrar får ett självförtroende inom området utbildning. De anser sig klara av en utbildning på exempelvis engelska så därför samlas dessa typer av elever på att ställe. På den kommunala skolan blir de som anser sig som "ostudiemoteverad" kvar.



Dessutom är det enbart de elever som sköter sig som får gå kvar. Detta resulterar i att de mindre skötsamma eleverna hamnar på den kommunala skolan. Den kommunala skolan blir genast till något dåligt. Vad vi ser är alltså att den privata skolan inte tar sitt ansvar. Ta hand om eleverna som inte sköter sig liksom de tar hand om eleverna som sköter sig.



Privata skolor handlar dessutom att tjäna pengar. Risken blir att man ger eleverna för höga betyg ökar i och med detta.



Som vi sett missgynnar den privata skolan den kommunala. Den kommunala tvingas att stänga. Lägg den privata skolans pengar på den kommunala, det tjänar vi alla på och vi riskerar då ingen segregering mellan ungdomar.



Avslutnings ännu en nackdel med privata skolor är att de engagerade lärarna hamnar här då de här ofta får högre lön, vilket gynnar lärarna men dessvärre inte eleverna på den kommunala skolan.

2008-12-06 @ 16:07:34
Postat av: Marielle

Var med och svara på "dagens kluring". Rätt svar vinner en produkt från ett kritvitt ställe! :-)

2008-12-06 @ 17:57:11
URL: http://marielletorgersson.blogg.se/
Postat av: Henrik

Friskolor? För att bildligt beskriva hur jag ser på det:



Tänk dig ett stort skepp som heter Svenska Skolsystemet. Det är ett skepp som alla föräldrar har satt sina barn på i hopp om att de ska få en bra utbildning. Alla barn får vara med på skeppet och allt är frid och fröjd.

Tills en dag då skeppet får ett håll i skrovet. Alla får panik.

Kaptenen manar till lugn med det hjälper inte. För föräldrarna har redan fått besök av olika organisationer (Friskolor) som lovar att ta deras barn av denna båt, och istället låta dem fortsätta segla mot sin utbildning under deras flagg istället.



Barnen går över till alla olika båtar. Eller ja nästan alla. Det är ju så att alla får inte följa med. För dessa båtar de är inte socialistiskt solidaritetiska utan kapitalistiskt vinstdrivande. Kapitalismen kan göra det bra för de flesta men outhärdligt för några medans socialismen kan göra det ok för alla.



Kan vi be någons föräldrar att deras barn ska stannar kvar i det Svenska Skolsystemet fullt vetande att de skulle få en bättre utbildning på någon av de andra skolorna?

Kan vi låta ett barn gå över till friskolan fullt vetande att det kräver att vi offrar någon annans barn?



Skall vi stanna kvar på den fallande ängeln tills den slagit i marken eller ta skydd under demonens vinge?



Jag ficka alla mina önskningar uppfyllda, jag fick allt en skolgång skulle ge en.

Jag fick skydd under demonens vinge.

2008-12-07 @ 15:27:14
Postat av: r

jag håller med både kerstin och henrik.

men jag kan ju påpeka att henke gått på en friskola och därmed själv ''gynnat den demoniska vingen''. haha. dubbelmoral?

men, varför är det så? kanske för att de kommunala skolorna inte har tillräckligt med resurser för att ''locka'' till sig elever. varför är det så? det har inte tillräckligt med pengar. Vart går pengarna? till friskolorna. Friskolorna får betalt för antalet elver och vill därför ha så många som möjligt. jag tror iallafall inte att de flesta friskolorna finns där för att ''upplysa'' de små barnen. jag kan hålla med om att friskolor kan vara bra för konkurransen, men i den ålder man faktiskt vet vad konkurrens är. alltså, att locka in små 11 åringar till en idrottsskola eller liknande kan vara helt fel eftersom oftast är det deras föräldrar som styrt in dess barn på just den skolan. Därför tycker jag att gymnasiefriskolor är rätt eftersom man blivit tillräckligt gammal för att skåda igenom de dåliga friskolornas argument. (jag poängterar; det finns bra friskolor). Och en annan poäng som jag inte orkar lyfta fram är den som viktors bror gör; att friskolor vill gärna att barn specialiserar sig. Det kan ju också vara bra, men inte i för tidigt ålder. Gymnasiefriskolor funkar där med. Vi vill väl inte ha ett samhälle likt de holländska där man väljer yrkesväg när man redan är 7 år?

2008-12-08 @ 09:16:05
Postat av: bella

först måste jag bara säga att det var en super bra blogg (första gången jag är inne) jag blev intresserad direkt och va tvungen att lägga mig i disskutionen om friskolor.



jag håller med många av er som redan har kommenterat. men jag vill också lyfta fram faktumet att komunala skolorna jobbar med en väldigt hård budget. de får väldigt lite pengar och när eleverna "rymmer" till friskolor försvinner bara mer och mer av elevpengen. och de gör i sin tur att utbildningen tar stryk.

men varför sticker då elever i en sån tidig ålder till friskolor? kan en elev som ska börja fyran värkligen vara mogen till att göra ett sådant val när vi som precis gått ut nian vet hur svårt det var? kan de då inte vara så att man väljer vad kompisen väljer?



sen är det ju faktum att de komunalaskolorna kan inte gå ut och göra reklam för dem själva. det skulle inte se bra ut om någon av gävles mellanstadier började höja flaggan och lova saker hit och dit. det skulle göra dom helt till åtlöje och dessutom har dom som sagt inte pengarna att göra den reklamen.



disskutionen kan hålla på en evighet men samanfattningsvis så tycker jag att friskolor är okey. men inte förrän till gymnasiet. innan dess är du för ung för att ta de beslutet. och det finns allt för många rektorer som startar friskolor för att tjärna pengar och som tjänar på små barn som väljer vad kompisen väljer.



super bra blogg XD

2009-01-30 @ 00:05:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0